Атолука

 

Атолука е курортна местност, намираща се на 4 km от село Равногор. За разлика от повечето планински курорти, Атолука все още може да се нарече прибилизително диво кътче, почти незасегнато от модернизацията. На територията му се разполагат  почивна станция "Атолука", около 450 вили и 2 магазина. Местността е изключително красива, малко известна, богата на билки и горски плодове (боровинки, малини и т.н.).

 

 

Равногор

 

 

Равногор е Родопско село, създадено върху земите на древните траки. Първото име на селището датира от времето на турското робство и то е било - Кория (гора на български). То се получава с признаването на Равногор като административна единица в турската империя през 1777 год. Заради това, че турците не могли да потурчат тогавашните жители, те ги наричат аксии (лоши), а селото Акси Кория.
 
 Село Равногор е разположено на 1362 м. надморска височина в Баташкият дял на Северозападните Родопи. Землището но Равногор е 92 хил. дка. С граници на североизток - с. Жребичко, югозапад - с. Нова Махала, северозапад - гр. Брацигово. Това са част от земите на древните траки свидетелство за което са многото тракийски гробници, една от които най- голямата куполна гробница в България с диаметър 5,30 м. 
 
 Според изследвания проведени през 1993-1994 год. от NASA, районът около Равногор в диаметър от 40 км. е обявен за екологично най-чистият на Балканският полуостров. Изследванията са осъществени посредством сателитни снимки направени от космическа сонда. Те са публикувани през 1994 год. в престижното американско списание "National Geographic". 
 
 
 На връх "Св.Илия" до селото, съществува манастир, който по времето на турското робство е бил действащ с монаси но при помохамеданчването но Родопите е бил изгорен заедно с 230 църкви. Той е възстановен през 1908 год. но съществува от преди 400 год. Бил е християнското светилище на целият район. В момента в него се извършват богослужения целогодишно но най-вече на празника Илинден, когато пристигат хиляди жители и гости за преклонение и един приятен уикенд със своите близки и приятели.
 
 Празника на Равногор се провежда всяка година в последният петък на месец Юни. Празненствата продължават три дни – до неделя и са изпълнени с разнообразна фолклорна програма и на центъра се извива кръшно хоро.